Kortegracht 26, 3811KH, Amersfoort06 54 294 874o.sprangers@executiveconsult.nloliviersprangers

Executive & Management teamcoaching

Waarom goede teams écht werken: éérst je eigen passie en visie, daarná de organisatiestrategie

Directie- en managementteams worden gevormd door mensen met eigen, individuele ambities, eigen talenten, eigen patronen. Je weet beter dan ‘de rest’ hoe jij je eigen weg hebt gemaakt, en sterker nog, je hebt ervaren hoe goed je daar ook voor beloond werd. In een goede teambuilding op het niveau van bestuursteams is het daarom essentieel, dat elk van de teamleden zijn echte eigen visie en passie openlijk laat zien. Je komt alleen in beweging als die gevolgd worden. En pas daarna gaan we in het team kijken waar die persoonlijke beelden elkaar overlappen: daar zit jullie gemeenschappelijke visie en doel. Er verandert alléén echt iets in je team als je op deze manier te werk gaat. Andersom, dus starten met de bedrijfsstrategie en daarna jezelf erop aanpassen werkt averechts: dan sluit je meteen al compromissen waar je niet helemaal achter staat, en geef je leiding zonder dat je eigen passie er goed genoeg in zit. `dat werkt niet. Dat houdt dus ook in, dat de teamleden een situatie en begeleiding nodig hebben, die toelaat en stimuleert dat ze op een dieper niveau hun eigen motieven en beelden zelf laten zien. Maar ook: ze daarbij goed ‘vastpakt’ en in hun eigen gekozen richting ook dóór laat pakken. Anders dan vaak gebeurt bij teambuildingsoefeningen of ‘heidagen’, gaan teamleden bij mij altijd eerst flink een slag dieper bij zichzelf te rade, de eigen passie, inspiratie en ‘onderstroom’ beetpakken, anders verandert er uiteindelijk niets. Immers, de eigen ambities volgen is iets wat je  zo graag goed zult blijven doen, daar ben je al één van de beste in. Het is daarnaast aan de teamleider om dusdanig inspirerend te zijn, dat de teamleden in staat zijn om hun eigen doelen tot het gemeenschappelijke doel te laten leiden.

Het teamwerk moet in deze volgorde, vooral omdat het gezamenlijke doel alleen leidt tot betere samenwerking als de individuele teamleden daarin ook hun echte eigen motieven en doelen herkennen.

Daarna kunnen we gaan kijken naar hoe de veranderingen in de rest van je organisatie vorm gegeven kunnen worden.

Vijf Principes van Gezond Leiderschap

Vijf Principes, slechts 5, omschrijven dit proces. Op mijn blog, www.schijfvanvijfvanleiderschap.nl , vind je daar meer over. Daar lees je ook over mijn boek met dezelfde titel: De Schijf van Vijf – Principes van gezond leiderschap.

Als hulp-methodieken hanteer ik de emotionele intelligentie evaluatie Bar-On EQ-I(tm, MHS Canada), het Enneagram, de LiFo Life Orientations (tm, BCon LiFo Int’l inc), de Richard Barrett CTT 7 niveaus van bewustzijn. Aanpak en oefeningen zijn gebaseerd op Systemisch Werken (organisatie opstelling), NLP, TA Transactionele Analyse, en mijn eigen ervaring in  bestuursverantwoordelijkheid en organisatieculturen.

Menu